MiniMoly blog - gyerekkönyvekről röviden.

:)

2018. február 04. 19:06 - egy.

Kedves Moly-olvasók,

beteg- és szülési szabadságra mentünk, egy újabb minimollyal bővülve jelentkezünk hamarosan.

komment

Pá-Pá Pelus!

2018. január 17. 16:38 - egy.

pa-pa-pelus.jpg

Pá-Pá Pelus! - Szobatisztaság könnyedén. Almafa Kiadó, Nyíregyháza, ?.

"Számos szobatisztaságról szóló könyvet találsz a boltokban, amelyek többsége egy-egy sztorin keresztül segít megbarátkozni a bilivel. Ez a könyv nem ilyen…Kedves történetek helyett KÉPEK segítségével mutatja be a folyamatot a pelenkától a szobatisztaságig. Így a kicsi könnyebben megérti, hogy pontosan mit is várnak tőle a felnőttek. Egy-egy rövid, beszélgetésre ösztönző mondattalsegít bevonni őt és személyesebbé tenni az élménytA gyerekekben természetes módon megvan az önállóságra való törekvés – ez a könyv ebben támogatja őket. Továbbá felkészít, motivál és lelkesít. Emiatt gyermeked szívesebben együtt fog működni Veled és lelkesen “menetel” a szobatisztaság felé!" Erős online marketing fegyvereket bevető könyv ez a kis kiadvány, ráadásul csak interneten keresztül rendelhető, ahol kismillió pozitív véleménnyel támogatják meg az eladási mutatókat. Hozzánk nagyszülői segédlettel (nyomásra? khm...) került, és nem vagyok elájulva. A gyereket leginkább foglalkoztató kérdéseket alig, felszínesen érinti (honnan jön ki, hova kerül, stb), és elég egyszerű sémát követ. Ebben a témában valamivel jobb választás Alona Frankel Bilikönyve, de az igazat megvallva, nem találtuk meg az igazit - és szerencsére már nem is kell.

Szerintünk:

3 / 5 pont (elmegy)

komment

Harcos Bálint: Szofi tüsszent

2018. január 15. 16:04 - egy.

harcos-balint_szofi-tusszent.jpg

Harcos Bálint: Szofi tüsszent. Pagony, Budapest, 2015.

"Szofi a szobában szaladgált. Egyszer csak tüsszentett egyet: – Hapci! A konyhából bekukkantott a mamája: – Szofi, hol a zoknid? Vedd gyorsan vissza!” De Szofi nem veszi vissza a zokniját, hanem elszalad. És tüsszent még egyet. Egy nagyobbat. És továbbszalad. És tüsszent egy még nagyobbat. Akkorát, hogy elrepülnek a galambok! Kidurrannak a lufik! Leesnek a fákról a levelek!!! Fut utána a mamája. A szomszéd bácsi. A lufiárus. Mi lesz ennek a vége? Kiderül Harcos Bálint varázslatos mesekönyvéből!" - Csak az olvassa, aki nem kap agybajt a láncmeséktől - ez úgy elöljáróban ide rakom, mert én bizony néha márkicsit erőltetett mosollyal soroltam, hogy ki mindenki üldözi a zoknitlan Szofit. Háromévest láthatóan nem érdekelte a 'szenvedésem', párszor még el kellett mesélni az egyébként nem túl fordulatos történetet, mielőtt visszavittük volna a könyvtárba. Viszont legalább hivatkozhatok Szofira, ha ő sem akar zoknit venni... ennyi haszna volt a könyvnek egyedül, egyébiránt eléggé felejthető.

Szerintünk:

3 / 5 pont (elmegy)

komment

Elisabeth Brami: Babazseb

2018. január 13. 19:24 - egy.

elisabeth-brami_babazseb.jpg

Elisabeth Brami: Babazseb - Mese az örökbefogadásról. Csimota, Budapest, 2013.

"Kenguru úrnak és asszonynak nem lehet kisbabájuk, mert Kenguru asszonynak túl kicsi a zsebe. Az állatok segítségével terveznek egy hasizsákot, melybe végül egy távoli ország babája kerül." - Érdekes kezdeményezés az örökbefogadásról mesét írni, ráadásul a kisebbeket célozva. Gyorsan le is lövöm a poént: Elisabeth Braminak nem sikerült megugrani a szintet. Az egész mese döcög, ráadásul olyan hajmeresztő fordulatok követik egymást, mint a meddőség miatt lelécelő apa, állatok áltat örökbefogadott embergyerek, mintha-mi-sem-történt volna-visszatérő apa... Az egész könyvben egyetlen mozzanat fogott meg: a szókép, mely szerint a kengurumamának túl kicsi a zsebe. Bár egyáltalán nem szívelem őt, az egész könyvet mégiscsak Tom Schamp illusztrációi viszik el. Kevés, nagyon kevés. 

Szerintünk:

2 / 5 pont (gyenge)

komment

Rónaszéki Linda: Mese a zoknisfiókból

2018. január 11. 18:56 - egy.

ronaszeki-linda_mese-a-zoknisfiokbol.jpg

Rónaszéki Linda: Mese a zoknisfiókból. B.K.L., Szombathely, 2010.

"Menthetetlenül vonzódom a mesékhez. Szívesen kóborlok bennük. Nekem tejesen valódinak tűnnek. Ha rokonlelket keresel, olyan, mintha hasonló alakú virágokat gyűjtenél. Kertemben csendes szemlélődők találkoznak egymással. Ők az álmodozók. Az ösvényen járók. Ha nem festek, mesét írok. Emlékezem, vagy az eget kémlelem. A felhők játékos vándorlását, a bennük kirajzolódó ismerős arcokat. Máskor „kutasat” játszom. A színes felületek előtt állva a mélyükben felsejlő másik világot keresem, útjára engedek néha egy színfoltot. Aztán elnézem a foltok körvonalait, a résekben megbúvó lényeket és „kiszabadítom” szótlanságukból. Nem teszek mást, mint óvatosan kisegítem őket a papírból." - Hű. Ennyi sok szépet olvasva csakis jót várhat az ember a Mese a zoknisfiókból című mesekönyvtől - és hogy pofára fog esni...! Rónaszéki Linda érdekes miliőt teremt, de sajnos csak a rajzaival. A történet nagyon erőltetett, nem koherens, az olvasási élményt a borzalmas tördelés is rontja - néha azt sem tudom, melyik mondatba is tartozik az adott szó, annyira túl van gondolva a "design". Maradjunk annyiban, hogy Rónaszéki kiállítására inkább elmegyek, csak ne kelljen egynél többször elolvasnom ezt a gyengécske, ámde felettébb unalmas könyvet.  :(

Szerintünk:

2 / 5 pont (gyenge)

komment

Mercé Aránega: Tündér szeretnék lenni!

2018. január 09. 13:46 - egy.

merce-aranega_tunder-szeretnek-lenni.jpg

Mercé Aránega: Tündér szeretnék lenni! General Press, Budapest, 2004.

"Ki ne szeretett volna már legalább egyszer az életében tündér, boszorkány, vagy szellem lenni? Az eddig csak a képzeletünkben és a mesékben szereplő titokzatos lények most egyedüli főszereplőkké válnak sorozatunkban. Megtudhatjuk, hogyan töltik hétköznapjaikat, hol alszanak, képesek-e szerelmet érezni, miként öltözködnek, vagy mit csinálnak, amikor éppen nem „dolgoznak”… A gazdagon illusztrált mesekönyvben Mercé Aránega katalán szerző képzeletének segítségével elevenednek meg számunkra e barátságos, irigyelt figurák." Hercegnőlázban égő Háromévesemnek kölcsönöztük a fenti könyvet, hátha a tündéreknek is van olyan habosbabos a ruhájuk, hogy felkeltsék az érdeklődését. Nos, nem sok olvasásig jutottunk, a tündérvilág valahogy nem elég csillámporos számára - bár a közepesnek gondolt kiadvány mindent megtett, hogy vonzó színben tüntesse fel a tündérek sokoldalú nemzetségét, Hároméves mégsem kapott kedvet hozzájuk. Talán a gyengécske kerettörténet, talán... talán egyszerűen unalmasak a tündérek??

Szerintünk:

2 / 5 pont (gyenge)

komment

Kárpáti Tibor: Puszi, nyuszi!

2018. január 07. 13:36 - egy.

karpati-tibor_puszi-nyuszi.jpg

Kárpáti Tibor: Puszi, nyuszi! Pagony, Budapest, 2016.

"Csoki, maki! Üdvöz, légy! Puszi, nyuszi! Kárpáti Tibor fantáziája kiapadhatatlan, ha vicces köszönésekről és állatokról van szó – ha nem jut eszünkbe más, mint az, hogy szia, akkor nyissuk fel ezt a könyvecskét – közel ötvenféle köszöntést találunk a szerző-grafikus zseniális rajzaival." - írja az ajánló, és a vicces jelző itt most valóban indokolt: nagy humorral és leleménnyel párosítja a szerző a különféle köszönéseket és mókás (nevű) állatokat. A legkisebbeknek szánt kiadvány ezen kívül színes rajzaival hódítja meg a legifjabb olvasók szívét - egy-két éves korban még csak a képek és a ritmus dominál (rímnek, versnek azért nem mondanám), a kisovisok pedig már a humort is értékelik, és rengeteg új állattal is megismerkedhetnek.

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Wolf Erlbruch: Mese a vakondról, aki tudni akarta, ki csinált a fejére

2018. január 05. 18:58 - egy.

wolf-erlbuch_mese-a-vakondrol.jpg

Wolf Erlbruch-Werner Holzwarth: Mese a vakondról, aki tudni akarta, ki csinált a fejére. Pagony, Budapest, 2013.

"Végre magyarul is olvashatjuk a kis vakond kalandjait, akinek a fejére csináltak! A vakond szeretné kideríteni, ki volt a bűnös, és útja során sok-sok állattal ismerkedik meg a mezőn. Végül a legyek sietnek segítségére, hogy megoldja a rejtélyt… A világ legnépszerűbb és legszebb kakis könyvét harminc nyelvre fordították le, és több millió kisgyerek nevetett felszabadultan rajta. Nevessetek ti is!" Egy megosztó könyv következik, a családban kapott hideget és meleget is a Pagony kiadványa. A konzervatívabbak megbotránkoztak: hogyan szólhat egy könyv a kakáról? De hisz a vakondnak a fejére csináltak! Na, ezek a németek...! Tényleg ezt olvassátok a gyereknek? Mi az, hogy "végre magyarul is"... hát nagyon hiányzott, mondhatom! Aztán ott voltak a liberálisok, akik jót kuncogtak az alapötleten - köztük Hároméves is, aki miven nemrég lett teljesen szobatiszta, így még érdeklődve olvasta a melléktermékek sokféleségét, meg úgy egyáltalán, a honnan-hova folyamatot. Feltételezem, a korábban megszokott, állatközelibb falusi életforma mellett a gyerekek amúgy is testközelből ismerkedhettek meg a különböző fajok végtermékeivel, így ezt a kiadványt akár hiánypótlónak is gondolhatjuk a mai városi, csak autót ismerő életformánk mellett. És hogy jogosan jár-e a mesének a gyerekirodalmi Nobelként emlegetett Astrid Lindgren-emlékdíj (amit egyébként meg is kapott)? Nem, szerintünk azért nem akkora durranás.

Szerintünk:

3 / 5 pont (elmegy)

komment

Bálint Ágnes: Labdarózsa

2018. január 03. 16:45 - egy.

balint-agnes_labdarozsa.jpg

Bálint Ágnes: Labdarózsa. Holnap Kiadó, Budapest, 2017.

"Labdarózsából ugyan nem lett bábfigura, mint Mazsolából, talán kevesebben is ismerik, pedig Bálint Ágnes mesehőse, az öreg kutya (rögtön az első történetből kiderül, miért Labdarózsa a neve) legalább annyira kedves és szerethető figura, mint a Futrinka utca lakói. A történet ezúttal egy nagy kertben játszódik, ahol Labdarózsa, Szidol cica, Baka kutya, tyúkanyó, no és persze a gyerekek, Barbara, Ádámka és Dóra-Réka együtt élnek. Felnőttekről nem esik szó ebben a mesében, itt a gyerekek és az állatok élik együtt mindennapi életüket: Barbara pogácsát süt Labdarózsával, Ádámka autóján elviszi vásárolni tyúkanyót, együtt próbálják megnyugtatni a síró kisbabát, a még járókás Dóra-Rékát. A bájos történeteket Reich Károly feledhetetlen illusztrációi díszítik." Kezdjük az ajánlás utolsó pontjával, mert talán ez okozta bennem a legnagyobb törést: hogy lehet egy lógó bajszú, micisapkás öreg kutyát, aki jobban hasonlít gyermekkorom szomszéd Géza bácsijára, mint bármi és bárki, Labdarózsának hívni? Bármennyire is szeretem Reich Károly rajzait, minden egyes lapozásnál meghökkentem? kiábrándultam? egy kicsit. Bár az is igaz, hogy legalább nem jutott minden oldalra illusztráció - így inkább nagyobb ovisoknak való ez a könyv, akik azt is kibírják, ha nem látnak öt percen belül mást, csak betűt. Hároméves esetében néha rövidítettem is a történeteken, úgy éreztem, néhol feleslegesen túlírt, sok sallanggal dolgozó szöveggel van dolgunk. Ez talán a modern kor szemlélete? 1975-ben biztosan ráérősebben meséltek a szülők. Mindezek valószínűleg csak engem zavartak, és ettől függetlenül sok estén keresztül szolgáltatta Labdarózsa a jóéjt-mesét számunkra kedves, békés kalandjaival. Kár, hogy gyerekként kimaradt nekem ez a könyv...

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Émilie Beaumont: Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban

2017. december 24. 17:20 - egy.

emilie-beaumont_karacsonyi-hagyomanyok-a-nagyvilagban.jpg

Émilie Beaumont - Colette David: Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban. Passage, Budapest, 2004.

"A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt van. Ennek a gyönyörűen illusztrált könyvnek a segítségével a kisgyermek felfedezheti az ünnep eredetét, és megtudhatja, hogy milyen szokások alakultak ki megünneplésére a különböző országokban megismerheti a kis Jézus születésének bibliai történetét és a legendás alakokat: Szent Miklóst, Szent Lucát. A gyermek apró karácsonyfadíszek elkészítését is megtanulhatja, hogy ő maga is részt vehessen a fa és az ünnepi asztal díszítésében. Végül egy szép karácsonyi mesét és több szép karácsonyi dalt is megtalálhat a könyvben." Nem egy mai darab ez a könyv, de még emlékszem, mennyire szerettem kisebb koromban. Valóban informatív kiadvány, kisiskolások egészen biztosan fogják élvezni a különböző kultúrák ünnephez kapcsolódó szokásainak felfedezését. A sorozat többi tagját is bátran ajánlom a 8-10 éves korosztály számára!

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment
süti beállítások módosítása