MiniMoly blog - gyerekkönyvekről röviden.

Felnőtteknek - Jónás Anna: Kicsivel - könnyebben

2017. július 08. 18:09 - egy.

Új rovat indul a Minimoly blogon, amelyben a gyermekneveléssel foglalkozó, friss és nem annyira friss megjelenéseket veszem górcső alá. Fogadjátok szeretettel a felnőtteknek szóló könyvek ajánlóját!

 
jonas-anna_kicsivel-konnyebben.jpg

Jónás Anna: Kicsivel - könnyebben. Kisgyerekes mindennapok praktikusan.

Kiadó: Európa

Megjelenés éve: 2015

Oldalszám: 320 oldal

 

Fülszöveg: "Ha ​a reggeli kávédat délben találod meg a mikróban,
ha ringatod a bevásárlókocsit,
ha a lépcső helyett kapásból a rámpát választod,
ha kabátzsebedben újratermelődnek a nyálas-homokos kiflicsücskök,
ha automatikusan a hátsó lángra teszed a fazekat, még ha a gyerekek a nagyinál vannak is akkor hasznodra lehet ez a kötet. Mert a jelek szerint kisgyerekes szülő vagy.

A Bezzeganya.hu blog egyik népszerű szerzője kötetbe rendezte bejegyzéseit.

Jónás Anna kétgyerekes budapesti anya. Hat éve van otthon a gyerekeivel, s ugyanennyi ideje dolgozik távmunkában a kicsik mellől. Könyvében olyan kipróbált módszereket, ötleteket, bevált cuccokat, recepteket kínál, amelyek segítségével gördülékenyebbé tehetők a kisgyerekes mindennapok. Tippeket ad többek között azzal kapcsolatban,
milyen egyszerű eszközökkel alakíthatjuk kézreállóbbá a lakást a baba születése előtt,
milyen módszerekkel helyettesíthetjük az alvást a legrázósabb éjszakázós hónapokban,
hogyan rendszeresíthetünk a napjainkba némi felnőttidőt,
milyen önellenőrző listát érdemes végigmantráznunk, mielőtt a gyerekekkel nyakunkba vesszük a várost,
hogyan lehet kisgyerekek mellett kevés időráfordítással, de annál hatékonyabban háztartást vezetni és főzni,
bölcsis-ovis gyerekkel a háznál hogyan úszhatjuk meg a reggeli kapkodást.

Jónás Anna könyve természetesen nem univerzális érvényű használati utasítás. Sokkal inkább egy humorral és iróniával átszőtt katalógushoz hasonlítható, amelyből minden kisgyerekes szülő kimazsolázhatja azokat a praktikus ötleteket, amelyek könnyebbé teszik a hétköznapjait. Kicsivel könnyebbé.

 - - - 

Jónás Anna hiánypótló könyve ott folytatja, ahol a várandós könyvek abbahagyják: amikor elpárolog a rózsaszín köd, és ott állsz egy (rosszabb esetben több) minimum három óránként éhes csecsemővel, miközben szalad a ház, és a család többi tagjának is kellene valami meleget az asztalra varázsolni vacsora gyanánt... A praktikus tanácsokat könnyed humorral vegyítő kiadvány azon friss anyukákhoz szól, akik a) nem vettek részt háztartási ismeretek órán (vagyis az 1965 után születettek 95%-ához); b) nagymamáktól távol, egyedül próbálnak megbirkózni az első hetek-hónapok(évek!) problémáival; c) eddig sem vallották magukat tűzhelyőrző, házias istennőnek. Ennek megfelelően a blogger-szerző által felölelt témák a villámgyors takarítástól a pikkpakk elkészíthető ételeken keresztül a legjobban bevált babaholmikig széles skálára terjed, de öltözködési tanácsokat és játékötleteket is kaphatunk a könyvecskéből, bár a megosztó témákat éppcsak érinti. Mindezek mellett nagyon életszagú, olvasás közben magunkra ismerős, és cseppet sem szájbarágós stílusú. Az apa szemszöge a fejezetek végén üdítő a magyar, gyermekneveléssel foglalkozó könyvek kínálatában.

Szerintünk:

Két éve még életmentő olvasmányként tekintettem volna Jónás Anna könyvére, mára azonban érdekes adalék a vérrel-verejtékkel kidolgozott, Majdnemhároméves mellett is sikeresen működtethető saját rendszerem számára. Tegyetek magatoknak egy szívességet, és spóroljátok meg az előbb emlegetett vért és verejtéket!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minimoly.blog.hu/api/trackback/id/tr812594525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása