MiniMoly - kalandok a gyerekkönyvek világában

Andrea Erne: A tenger

2017. május 23. 08:58 - egy.

andrea-erne_a-tenger.jpg

Andrea Erne: A tenger. Scolar, Budapest, 2013.

"A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetét lapozgatva az Északi-tenger világával ismerkedhetnek az apróságok. Megtudhatják, milyen élőlények élnek a vízben és a parton, mik azok a dűnék, mit lehet csinálni a strandon, mi történik, ha kitör a vihar. Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik." Az Andrea Erne nevével fémjelzett sorozatért rajongunk, nagyon informatív, mégis szórakoztató, na meg azok a kihajtható kis fülek... Kétéves imádja nyitogatni. Szóval a Mit?Miért?Hogyan?-könyvekről csak jót tudok írni. A tenger sem kivétel: tökéletes felkészítő, ha a nyári vakációt tengerparton fogjuk tölteni, és hatalmas pluszpont, amiért a környezetvédelem is helyet kapott a lapokon.

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Szepes Mária: Pöttyös Panni

2017. május 21. 09:52 - egy.

szepes-maria_pottyos-panni.jpg

Szepes Mária: Pöttyös Panni. Móra, Budapest, 2011.

"Pöttyös Panni gyanakodva fogadta a pöttyöket, amelyek ruhájáról átszálltak rá, és éktelenül viszkettek. A bárányhimlő azonban kiváló alkalom volt arra is, hogy Panni és nagymamája az egész napot együtt töltse. Amikor pedig a pöttyök már megint csak a ruhán voltak, Panni újra játszhatott Péterkével, Tamarával, cicákkal, kutyákkal, sőt az óvodakezdés előtt elutazott nagymamájával a Balatonra." - Újabb könyv, amit nosztalgiából vettem meg még terhesség alatt... Emlékszem, az egész sorozatot mennyire szerettem ovisként, sőt, egyedül is olvasgattam kisiskolás koromban. Szerencsére Kétéves is kedvtelve hallgatja a rosszalkodás történetét, vagy at, hogy Panni hogy nem vigyáz a játékaira, és hogy a barackok habzsolása bizony nem mindig jó ötlet. Ezek mind olyan mozzanatok, amelyeket a mindennapokban is fel tudunk idézni, akár rendrakás, akár evés közben. Apropó: Győrffy F. Anna eredeti, egyszerűségében nagyszerű rajzait nem értem, miért kellett "megbabásítani" az újabb kiadásokban... részünkről maradunk az originálnál. 

Szerintünk:

5 / 5 pont (kedvenc)

 

komment

Axel Scheffler: Pipp és Polli - A kis tócsa

2017. május 19. 08:46 - egy.

axel-scheffler_a-kis-tocsa.jpg

Axel Scheffler: A kis tócsa. Pagony, Budapest, 2014.

"Pipp és Polli LEGJOBB barátok, minden nap együtt játszanak. Annyi izgalmas dolgot lehet együtt csinálni! De játék közben Pipp alatt egyszer csak kis tócsa nő a padlón. Vajon hogyan oldja meg a két barát az apró kellemetlenséget? Pipp és Polli kedves története a legkisebbeknek Axel Scheffler, A majom mamája és A graffaló illusztrátorának rajzaival." Rég járt nálunk Pipp és Polli, így a legutóbi könyvtár-túránkon ez a könyv is a kölcsönzöttek közé került. A szobatisztasággal foglalkozó irodalom (klikk) újabb példánya, gondoltam lemondóan, de azért elhoztuk. És jól tettük: Axel Scheffler a gyerekek szemszögéből mutatja be, hogy néha a játék bizony fontosabb, mint holmi kis tócsák, amelyeket egyébként is egyszerűen fel lehet törölni, nem nagy ügy. A könyv egyben egy jelzés is a szülőknek: nem kell semmit erőltetni, néha egy kis baleset nem a világ.

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Hohol Ancsa: Terka, a világutazó

2017. május 17. 08:38 - egy.

hohol-ancsa_terka-a-vilagutazo.jpg

Hohol Ancsa: Terka, a világutazó. Manó Könyvek, Budapest, 2010.

"Terka egy cserfes, négyéves kislány. Önálló véleménye van mindenről, szüntelenül kérdez, és más szemmel nézi a világot, mint a felnőttek. A nagyvilágról azonban – fiatal kora miatt – még sok tanulnivalója van. Erre egyszeriben lehetősége nyílik, mikor két új kislány érkezik az óvodába. Terka rögtön összebarátkozik velük, és együtt izgalmas, világraszóló kalandokat élnek át." Terka fantázia-utazása bájos és egyáltalán nem szájbarágós, mégis megtanítja a gyerekeket világunk sokszínűségére. Külön bónuszpont Boris Juli illusztrátornak, amiért szerethető rajzokkal tűzdelte tele a könyvecskét. Multikulturalizmusra nyitott gyermeknevelésben erősen ajánlott olvasmány.

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Ali Mitgutsch: Négy évszak a parkban

2017. május 15. 08:29 - egy.

ali-mitgutsch_negy-evszak-a-parkban.jpg

Ali Mitgutsch: Négy évszak a parkban. Scolar, Budapest, 2008.

"Mesélni és meséltetni! Micsoda remek dolog sétálni a parkban! Tavasszal biciklizhetünk, nyáron horgászhatunk, ősszel sárkányt eregethetünk, télen hógolyózhatunk… A képeskönyvet lapozgatva a kicsik rácsodálkoznak életük történéseire. Egyedül is elmélyedhetnek a részletgazdag rajzokban, de családi eseménnyé is válhat a közös mesélés – vajon ki találja meg a képeken elsőként a vörös hajú kislányt a rózsaszín lufival és a fekete kutyussal?" - Egy mesekönyv, amely egyetlen betű nélkül lefoglalja a gyereket. Hihetetlen? Ali Mitgutsch részletes, böngészésre invitáló minivilága azonban mégis működik. A gyerekek hosszú percekig képesek elmerülni a rajzolt emberkék mindennapjaiban, és a kis figurák a négy évszak szépségeire is emlékeztetik őket. És bevallom, felnőttként is érdekes ez a miniatűr világ...!

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Marie Birkinshaw: A leggyorsabb póniló

2017. május 13. 10:36 - egy.

marie-birkinshaw_a-leggyorsabb-ponilo.jpg

Marie Birkinshaw: A leggyorsabb póniló. Libell, Budapest, 2012.

"A kis póniról szóló három történet remek szórakozást nyújt a gyerekeknek. Találkozhatunk Szélvésszel bevásárlás közben, gyerekeket mentve és egy lóversenyen. Ismerd meg a leggyorsabb kis lovacska kalandjait!" Újabb ötperces mese, és önkéntelenül is a Rebeka Lim-féle legbátrabb hercegnőhöz hasonlítottam a Libell kiadványát. Arabella történeteihez képest Szélvész kalandjai kissé egysíkúak, legalábbis kevéssé köti le a mesélőt (khm) és a hallgatót. Hacsak a hallgató nem lóbolond... és mivel jelen esetben nem az, így ez a könyv az "elmegy" kategóriába kerül.

Szerintünk:

3 / 5 pont (elmegy) 

komment

Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy

2017. május 11. 08:22 - egy.

vadadi-adrienn_akos-ovodaba-megy.jpg

Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy. Pagony, Budapest, 2014.

"Ákos nemrég kezdte az óvodát. De hiába aranyos az óvó néni, hiába hívják játszani a gyerekek, csak nem akar bemenni egyedül a csoportba. Amikor anyukája otthagyja, azért sem játszik senkivel! És persze az elalvás sem megy könnyen. De játékkal, kedvességgel minden nagy probléma megoldható, és végül Ákos örül, hogy ő is óvodás, és együtt lehet a többiekkel! Hiszen együtt játszani a legjobb. Vadadi Adrienn író és óvónő. Történetei a legkisebb óvodásoknak szólnak, és páratlan kedvességgel mesélnek a kicsik mindennapjairól. Igor Lazin mulatságos rajzain életre kel Ákos, Dani, Lea. Minden ovis polcán ott a helye!" Épp most volt az óvodai beiratkozás, ezért az elmúlt hetekben igyekeztem minél szebb, érdekesebb képet festeni az intézményesített gyermeknevelésről Kétéves számára. Ekkor került hozzánk Vadadi Adrienn könyve is... ugyan az első olvasáskor erősen szelektáltam, hogy melyik mondatot olvasom fel, igyekszem tompítani a Kétévesre váró kihívásokat. Ilyen szempontból a három történetből kettő kicsit "necces" (anya nem leszel ott velem? egyedül kell aludni?), de próbálom úgy csavarni, hangsúlyozni, hogy ne újabb félelmeket ültessek a leenvő ovisom agyába.

Szerintünk:

3 / 5 pont (elmegy) 

komment

Monika Weitze: Mese a rózsaszín elefántról, aki nagyon szomorú volt, aztán újra jobban érezte magát

2017. május 09. 09:18 - egy.

monika-weitze_mese-a-rozsaszin-kiselefantrol.jpg

Monika Weitze: Mese a rózsaszín elefántról, aki nagyon szomorú volt, aztán újra jobban érezte magát. Naphegy Kiadó, Budapest, 2007.

"A Naphegy Kiadó Művészi Mesekönyvek sorozatának egyik új, jeles alkotása Monika Weitze német pszichológusnő tollából született. A mese, tudjuk jól, gyógyít, orvosság a bánatra. A Mese a rózsaszín elefántról szívmelengető bölcsessége megvigasztalhatja a szomorú gyermekeket. Hiszen az apróságoknak is lehet bánatuk: veszteségeik, gyászuk, elválásuk. A kis Mambónak, a rózsaszín elefántnak a piros pöttyös Pöttöm volt a legjobb barátja. Egy nap azonban Pöttöm családjával együtt elköltözött. Mambó szíve pedig napról napra szomorúbb lett. Végül elment a bölcs bagolyhoz, s tőle kért tanácsot. A mesében, mert hiszen a mesék gyógyítanak, Mambó megint boldog lett, újra vidáman szaladgált, s lettek új barátai is. A gyermekek a mesén keresztül átélhetik az elválás fájdalmát, és megtalálhatják Mambóval együtt újra a vidámságot, boldogságot." Pici szilánkokra hasadt a szívem, mikor olvastam a könyvet. Igazi gyógyító mese, a gyászkezelés gyerek megfelelője. Mindezt gyönyörű kivitelben (bár a sorozat többi tagja pasztellesebb, árnyaltabb; Mambó pedig a forró afrikai színpaletta telítettebb, szúrósabb színeit ölti magára).

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Marék Veronika: Hol terem a sok gyümölcs?

2017. május 07. 09:10 - egy.

marek-veronika_hol-terem-a-sok-gyumolcs.jpg

Marék Veronika: Hol terem a sok gyümölcs? Móra, Budapest, 1979.

"Egy kisfiú és egy kislány felelgetőst játszik. Beszélgetésükből megtudhatod, hol terem a cseresznye, a meggy, az eper, az őszibarack, a szőlő, a füge meg a banán és még sokféle más gyümölcs. Tudod-e, hogy mit kell tenned, ha gyümölcsöt akarsz enni? Miért jó, ha sok gyümölcsöt eszel? Könyvünkben minden kérdésre választ találsz." Imádom Marék Veronikát, ráadásul ennek a könyvnek kifejezetten jól áll, hogy körüllengi a retró. A szocializmus diszkrét bája, a télen déligyümölcs- és befőttválasztékával csábító sarki ábécé annyira más, mint a mai hiperek állandó terülj-terülj-asztalkámja.Bezzeg a mi időnkben! - mondhatnánk. Egy dolog azonban még változatlan: amíg a laboratóriumok és ehető műanyagokat printelő 3D-nyomtatók át nem veszik az uralmat, a gyümölcsök még mindig ott teremnek, ahol Marék mondja.

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Jonathan Emmett: Ide nekem a Holdat!

2017. május 05. 08:51 - egy.

jonathan-emmett_ide-nekem-a-holdat.jpg

Jonathan Emmett - Vanessa Cabban: Ide nekem a Holdat! Naphegy Kiadó, Budapest, 2007.

"Új, négyrészes mesesorozat indul, melynek első tagja az Ide nekem a Holdat! A mesék főhőse, Vakondok, „a kedves, naiv gyermek”, akit „felnőtt barátai” ismertetnek meg a természet szépségeivel, rejtelmeivel. Vakondok a föld alatt él, és amikor kibújva vakondtúrásából először pillantja meg a Holdat, könnyed mese veszi kezdetét komoly dolgokról. Kiváncsiságról, küzdeni tudásról, birtoklásvágyról, saját félelmeink leküzdéséről, és a felnőtt és gyermeki attitűd különbözőségéről." Óriási köszönet jár a kedves könyvtárosunknak, Iza néninek, amiért megismertette Kétévest ezzel a történettel, amely egy szempillantás alatt kedvenccé avanzsált. A Holdat birtokolni vágyó Vakondok történetébe nem nagyon tudok (és őszintén, akarok) belekötni; jól felépített, az ismétlésekkel kerek. Vanessa Cabban pedig sikeresen adta át a titokzatos éji mesevilág hangulatát illusztrációiban. Kellhet még több?

Szerintünk:

5 / 5 pont (kedvenc)

komment