MiniMoly blog - gyerekkönyvekről röviden.

Szántó Gábor (szerk.): Magyar népmesék

2017. november 14. 14:15 - egy.

magyar_nepmesek_szerk.jpg

Szántó Gábor (szerk.): Magyar népmesék. Szalay Könyvek, Kisújszállás, 2014.

"Gyűjteményünk a magyar irodalom legkedveltebb népmeséit tartalmazza. Ezeken a tanulságos meséken, ahol a jó mindig elnyeri jutalmát, a gonosz pedig a büntetését, generációk nőttek fel. A szülők és a nagyszülők is szívesen olvassák a gyermekeiknek a jól ismert történeteket, melyet saját gyermekkorukat idézi fel. A meséket Jenkovszky Iván csodálatos rajzai illusztrálják." Tizenhét népmese, köztük olyan közismert - és közkedvelt - történetek, mint a csillagszemű juhász, a rátóti csikótojás,  halász és a nagyravágyó felesége... egyszóval az igazi klasszikusok. Mindegyik mese szépen illusztrált, és népies nyelvezettel íródott - ezt különösen élveztem, amikor a hajdúságiasan, aspiratikusan ejtve olvashattam fel például a juhász hetyke válaszait.

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Eszes Hajnal: Macskacsata

2017. november 12. 17:45 - egy.

eszes-hajnal_macskacsata.jpg

Eszes Hajnal: Macskacsata. Alexandra, Pécs, 2016.

Puhakötésű kis füzetke, elején virít az 'esti mese' felirat - ám ez ne tévesszen minket meg, a könyvecske jóval hosszabb, mint amit egy átlagos türelmű felnőtt esti meseként jó szívvel mesélne. Eszes Hajnal - aki nem csak illusztrátorként, de íróként is jegyzi a kiadványt - ismét kitett magáért: részletgazdag, szép képek kísérik a kissé nehezen követhető szöveget. Egyébként nem gondoltam volna, hogy a Macskacsata 2016 második negyedévének egyik példányszámcsúcsokat döntögető megjelenése - ebben talán a nyomott ár is közrejátszott, amely a szebb napokat látott kiadóház egyik sajátossága volt annó.

Szerintünk:

3 / 5 pont (elmegy)

komment

Annemarie van Haeringen: A hosszú hajú királykisasszony

2017. november 10. 14:04 - egy.

annemarie-van-haeringen_a-hosszu-haju-kiralykisasszony.jpg

Annemarie van Haeringen: A hosszú hajú királykisasszony. Mókus könyvek/Kiss József, Budapest, 2016.

"Volt egyszer egy királylány, aki olyan dús és hosszú hajat hordott, ami végül már csak két nagy bőröndben fért el. Ezeket pedig egy erőművész hordozta őfelsége mögött. A király így vigasztalta leányát: - A szép haj a leány legfőbb ékessége! Csakhogy nem akadt olyan gazdag császári, királyi vagy akár csak hercegi kérő e világon, aki a szépséges leánnyal együtt a két bőröndöt cipelő erőművészt is palotájába fogadta volna. Ekkor a királykisasszony merész elhatározásra jutott, hogy megszabaduljon rabságából... Annemarie van Haeringen meghökkentő meséje a sajátos humorú rajzokkal remek szórakozást nyújt a különös történetek iránt is érdeklődést mutató három éven felüli gyerekeknek. A kötet 2000-ben elnyerte a Gouden Penseel 2000 díjat." Valóban szokatlan, ámde megkapóan illusztrált történet, amelyben mai flapperként szabadul meg hajkoronájától - egyben rabigájából - a túl hosszú hajú királylány. Emancipáció? Feminista gyerekkönyv? Lehet, de nem radikális, és nem lóg ki nagyon a lóláb, hogy az egész csak propaganda. Főleg azok fogják szeretni, akik nem szeretnék a hagyományos nemi szerepek szerint beskatulyázni a gyerekeket, kis tűzoltókat és királylányokat nevelve.

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment

Vera Ferra-Mikura: Tizenkettő nem egy tucat!

2017. november 08. 12:16 - egy.

vera-ferra-mikura_tizenketto-nem-egy-tucat.jpg

Vera Ferra-Mikura: Tizenkettő nem egy tucat! Móra, Budapest, 1968.

"A Felhőkarcoló úton magas, modern házak vannak. Hogyan kerül közéjük egy pici, düledező vadászkastély? Műemlék csupán, de egy tucat kedves, okos, vidám ember lakik benne, illetve, bocsánat… nem egy tucat, hanem tizenkettő. Ez pedig nagy különbség. Előbb-utóbb Marian is kénytelen belátni, hogy tizenkettő nem mindig egy tucat; és hogy ez milyen változást jelent az önző kislány életében, azt megtudja, aki elolvassa a népszerű osztrák írónő regényét." - Egy olyan ifjúsági kötet következik, amely már a mi időnkben (vagy anyáink idejében?!) is kacagtató, kedélyes, könnyed olvasmánynak számított, és az évek során semmit nem veszített lendületéből. Bárcsak néhány poros, nehéz nyelvezetű kötelezőt inkább ilyen, az olvasást megszerettető művekre lehetne lecserélni legalább alsó tagozatban...! Felnőttként is bármikor újraolvasnám.

Szerintünk:

5 / 5 pont (kedvenc)

komment

Bartos Erika: Hógolyó

2017. november 06. 11:53 - egy.

bartos-erika_hogolyo.jpg

Bartos Erika: Hógolyó - Versek óvodásoknak. Alexandra, Pécs, 2013.

"Bartos Erika versei gyógyírként hatnak a lélekre. A témák közel állnak a gyerekek gondolatvilágához, a szeretetből fakadó sorok mosolyognak, és valamilyen csoda folytán ez a boldogító érzés átragad az olvasóra is. A versek szemléletesen idézik fel az élet minden pillanatát. A „Hógolyó” című verseskötetből megismerhetjük például, hogy milyen az állatok lábnyoma, vagy hogy hogyan születik a boci. Több vers lehetőséget teremt a közös játékra és a kreatív tevékenységekre is, de beszédfejlesztő hatásuk is kiváló. Az olvasni nem tudó kisgyerekek pedig a verseket kísérő rajzok segítségével képolvasással mesélhetik el a szülőknek és a nagyszülőknek a versek sorait." - Minden ellenérzésemet félrerakva kölcsönöztük ki ezt a verseskönyvet, amellyel szemben tényleg nem voltak nagy elvárásaim... azokat viszont teljesítette is. A bugyuta rajzoktól elvonatkoztatva, már-már élvezhető volt Bartos verselése - és nyilván nem én vagyok a célcsoport, de a rengeteg ismétlés és jópár ritmustalan, kínrím azért erős kontrasztban állt a valóban sikerült versikékkel. A témaválasztások erősen főváros-centrikusak (közlekedés, stb), és meglehetősen "fiúsak". Összességében: örülök, hogy csak kölcsönöztük.

Szerintünk:

3 / 5 pont (elmegy)

komment

Felnőtteknek - Lisa Miller: A spirituális gyermek

2017. november 03. 11:37 - egy.

Új rovat indul a Minimoly blogon, amelyben a gyermekneveléssel foglalkozó, friss és nem annyira friss megjelenéseket veszem górcső alá. Fogadjátok szeretettel a felnőtteknek szóló könyvek ajánlóját!

 a-spiritualis-gyermek.jpg

Lisa Miller: A spirituális gyermek. - Új, tudományos megközelítésű gyermeknevelés az egészséges és élethosszig tartó jólétért.

Kiadó: Kiskapu

Megjelenés éve: 2016

Oldalszám: 408 oldal

Fülszöveg: "A ​spirituális gyermekben Lisa Miller pszichológus a lélekgyógyászat egyik forradalmian új területét mutatja be: a spiritualitás erejének tudományos alapjait. A legújabb kutatások mellett — klinikai pszichológusként szerzett tapasztalataira építve — Lisa Miller személyes történetekkel illusztrálja, milyen felbecsülhetetlen értékkel bír a spiritualitás a gyermekek testi-lelki-szellemi egészsége szempontjából. Emellett gyakorlati tanácsokkal szolgál a szülőknek arra, hogyan ösztönözhetik gyermekeik egészséges lelki fejlődését, és hogyan biztosíthatják saját lelki egészségüket is. Gondolatébresztő, vitára ösztönző könyvében Miller doktornő a gyermeknevelés új, úttörő szemléletét vázolja fel számunkra."

 - - - 

Ki ne szeretne olyan utódot nevelni, aki 40%-kal kisebb valószínűséggel lesz kábítószer-fogyasztó, 60%-kal kisebb valószínűséggel szenved majd kamaszkori depresszióban; 80%-kal kisebb valószínűséggel vesz részt kockázatos, védekezés nélküli szexuális kalandokban; lényegesen jobb a testi-lelki egészségi állapota; tanulmányi téren sikeresebb, és az életét is célokkal telibbnek, tartalmasabbnak érzi? Nos, Lisa Miller szerint a kulcs a spiritualitás megélése, szilárd alapként való használata; a transzcendenssel való kapcsolat, amely az amerikai társadalomban annak ellenére fontos szerepet kap, hogy az emberek egyötöde vallástalannak tartja magát - bár kilencven százalékuk mégis imádkozik. Ráadásul a szerző gyermek- és kamaszkorúakra (illetve az ő szavaival az első és második évtizedre) egyaránt gondolt a könyv két részre tagolásával, sőt, gyakorlati tanácsokat is ad. "Gyakoroljuk családként a megbecsülést, a hálát és a kapcsolódást, ápoljuk a szeretetmezőt, amelyben családtagjaink helyezkednek el!" - hangzik például egyik tanácsa, és olvasás közben néha nehéz nem végtelen türelemmel és jósággal megáldott mátriárkákat és pátriárkákat elképzelni nyúzott, kommunikációra egyébiránt sem nevelt anyák és apák helyett...

Szerintünk:

Agnosztikus ateistaként kifejezetten érdekes olvasmány volt, lélekben készítettem magam gyermekem  vallásossággal kapcsolatos esetleges kérdéseire.

komment

Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri

2017. október 31. 10:44 - egy.

grethe-fagerstrom_peti-ida-picuri.jpg

Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri. Móra, Budapest, 2013.

"Picuri már ott növekszik a mama pocakjában, amikor Peti és Ida mindent meg akarnak tudni a nagy titokról, a gyerek születéséről. A szülők komolyan veszik gyermekeik kérdéseit, hiszen tudják, a legkényesebbre is válaszolni kell. Persze nemcsak azt kell megmagyarázni, hogyan lesz és hogyan születik a kisbaba, henem arról is tudniuk kell a testvérkéknek, hogy egy csecsemő felfordítja a család eddigi életét. A féltékenység, a harag, az idegesség ugyanúgy hozzátartozik az új élethez, mint az öröm, a segítés. Nem kell azt sem szégyellni. A svéd szerzőpáros könyve okosan, türelmesen mond el mindent ezekről a „kényes” dolgokról. " Igazi skandináv nyitottság a szexuális felvilágosítás témájában, minden, ami általában a mézesmázos 'tesóm születik' könyvekből kimarad. Néha kicsit feszengősen szókimondó (vagy csak én kaptam prűd neveltetést), de inkább ez, mint a sulimosdóban röhögcsélve elsugdosott féligazságok. Negyven év után újrakiadást megélni azért jelent valamit, bár az aktualizálás ráfért volna néhány oldalra. Ettől függetlenül még mindig az egyik legjobb a felvilágosító könyvek korántsem széles választékában.

Szerintünk:

4 / 5 (jó)

komment

Berg Judit: Cipelő cicák a városban

2017. október 29. 12:58 - egy.

berg-judit_cipelo-cicak.jpg

Berg Judit: Cipelő cicák a városban. Pagony, Budapest, 2011.

"A Cipelő cicák apró kis játékcicák: testük tarkabarka, farkuk végén színes gyöngyök himbálódznak. Pont elférnek egy gyerek markában, gazdáik mindenhová magukkal cipelik őket. A felnőttek csak ennyit látnak. De a gyerekek tudják, hogy a cicák ennél sokkal többre képesek! Csak csettintenek egyet a farkuk végivel, és hihetetlen csodák történnek: maguktól elindulnak a játéklovak, lilára és kékre váltanak az utcai jelzőlámpák, eltűnnek a tányérról az otthagyott kenyérhéjak… Hát még, amikor a gyerekek a játszótérre, az állatkertbe vagy éppen a kirakodóvásárba cipelik magukkal a három rosszcsontot!" Négy nem is olyan rövid történet fért bele ebbe a szépen illusztrált (Agócs Írisz forever!) könyvecskébe. Őszintén szólva, párszor kissé zavarosak voltak ezek a történetek, néha pedig mintha túl gyors lezárást is kaptak volna. Ettől függetlenül tetszett az alapötet, és az a pajkos kikacsintás is a gyerekek felé, ahogy a cicák mindig csak a rosszaságon törik a fejüket - így nem volt annyira tanítás-szagú a mese.

Szerintünk:

4 / 5 (jó)

komment

Catherine Leblanc: Megérkezett!

2017. október 27. 10:11 - egy.

catherine-leblanc_megerkezett.jpg

Catherine Leblanc: Megérkezett! Manó Könyvek, Budapest, 2017.

"Kismackó nagyon izgatott: kistestvére születik! Hamarosan meg kell tanulnia, hogy nem is olyan könnyű nagytestvérnek lenni…Catherine Leblanc író és Eve Tharlet illusztrátor újabb közös könyve, ami a testvéri szeretetről szól, annak minden nehézségét és szépségét bemutatva. Ezt a könyvet is, mintahogy az Akkor is szeretnél? címűt, Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali közös fordításában olvashatjuk." Kedvesen illusztrált könyv, amely az égből pottyant testvérrel érkező problémákat és a bővülő család árnyoldalát sem rest bemutatni. Mert bizony Anna macibébi kicsit büdös, és nem is lehet vele játszani... Kismackó szerencsére egy idő után megtalálja vele a közös hangot, és anyaként csak reménykedem, hogy ez nálunk is így lesz...

Szerintünk

4 / 5 pont (jó)

komment

Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod!

2017. október 25. 19:05 - egy.

igaz-dora_holnapra-kutyabajod.jpg

Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod! - Doktormesék. Pagony, Budapest, 2014.

"Dani, Bálint, Fanni, Réka, Csilla és a többiek a Kökörcsin utcai óvoda Mackó csoportjából pont olyanok, mint bármelyik más óvodás. Az egyik copfos, a másik szeplős, a harmadik félénk, a negyedik nagyon bátor. Néha bizony betegek is, sőt, néha akkor is meg kell látogatniuk a doktor nénit vagy doktor bácsit, ha éppen nem betegek. Bálint például eltöri a kezét. Réka influenzás lesz. Csillának tojásallergiája van, Rozi pedig bárányhimlős. Ha elolvassátok ezt a mesekönyvet, ti is megtudhatjátok, hogyan működik a varázsszemüveg, ami csak a saját gazdájának engedelmeskedik, hogyan láthatjuk a csontjainkat, ha egyszer nincs mindentlátó szemünk, hogyan cselezhetjük ki a szemtelen Influenza tündért, és miért lett pöttyös a nagyravágyó bárányka… Igaz Dóra mesekönyve megtanítja, hogy egyik betegségtől, sőt, az oltástól sem kell félnünk – inkább meg kell érteni, hogyan működik a testünk!" - Ha a kisovis már túllépett a Boribon beteg-kiadványon, ideje komolyabb vizekre evezni, és egyéb betegségeket is górcső alá venni. Mandulagyulladástól allergiáig egészen változatos kórokra kínál "enyhítést" Igaz Dóra könyve, a már-már kötelező körökön (ne félj az oltástól, így moss kezet helyesen, mit kezdjünk a takonnyal) túl. Az őszi náthaszezonban mindenképp érdemes elő-elővenni...

Szerintünk:

4 / 5 pont (jó)

komment